Tuesday, February 1, 2011

Mari belajar bersama ,

Assalamualaikum...

Mula-mula kena beritahu, ini memang satu entry yang agak panjang. Bukan agaklah, memang panjang pun. Jadi selamat membaca :P

Hai kawan-kawan yang awesomess! Ramai yang suruh saya bercerita mengenai pelajaran, sekolah dan sebagainya. Ada juga yang minta tips belajar semua. HAHA Sumpah macam kelakar sikit bila orang tanya apa tips belajar sebab saya takde tips pun. Kalau jawapan yang orang selalu jawab, ini kira yang paling cliche lah kan macam "Janganlah kita study last minute, study smart not study hard" dan sebagainya,  kann? So, kali ini biar saya bagi jawapan cliche edisi NajwaLatif pula :)

Sebenarnya, saya pun macam student biasa yang majoriti itu lah. Epp! Bukan yang ke hulu ke hilir bawa buku tu. Memang untunglah kalau siapa dapat tengok saya macam itu. Saya ini cuma seorang pelajar biasa saja, pernah tak buat homework, pernah kena marah dengan cikgu, pernah kena denda, selalu berangan dalam kelas, tiru homework kawan-kawan kalau homework tak siap, bercakap jangan ceritalah, memang hobi tu, dengan tidur lagi sampai meleleh air liur basi. Okay yang meleleh air liur basi ni tipu. Harap maklum. HAHA So, ketahuilah semua bahawa saya ini masih lagi orang biasa yang punya kelemahan dan kekurangan tersendiri, cewah!  Tapi, tanpa kita semua sedari, pengalaman inilah yang membantu kita untuk belajar :")

Waktu saya form 1 sampailah awal form 3, keputusan peperiksaan saya tak pernah lebih dari 3A. Bila tengok je keputusan periksa macam ini, jujur cakap, saya memang rasa nak putus asa untuk belajar. Huu~ TETAPI, selepas saya muhasabah diri dan kaji balik apa subjek yang lemah macam bm, math, sains, geog, sejarah, kh dan agama, saya terus beritahu mama saya. Tapi waktu tu, tusyen yang saya dapat cari yang sesuai dengan kredibiliti saya sebagai seorang pelajar yang NOT-SO-RAJIN ini hanyalah math dengan science saja. Jadi, yang lain-lain itu, kenalah belajar sendiri. 


Seronoknya belajar sendiri ini sebab dapat sms, dapat calling-calling. Yang paling best, kita biar buku itu baca kita sebab kita dah tidur dan terbang ke awanan biru. haha TETAPI, bila dah masuk bulan 4 itu kan, saya dah start bertanya cikgu mana yang saya tak faham dan banyak buat soalan percubaan PMR dan buku latihan. Tapi takde lah 24 jam belajar je. Paling lama pun saya boleh bertahan adalah 3 jam :) Saya ni cepat stress kalau banyak sangat baca buku. Jadi, saya banyak gunakan masa terluang dengan main gitar, tengok tv dan surf internet. Kalau tengok TV, jangan ceritalah.Memang lebih banyak masa tengok TV dari belajar. Ha! Kalau mengadap TV lebih dari 3 jam pun tak apa, tak stress. Hehe



Kalau sesiapa yang tak tahu, ayah saya seorang guru matapelajaran Geografi. Jadi, sebagai anak kepada guru geografi, kenalah skor A kan? Hehe Saya banyak jugaklah tanya ayah pasal subjek ini. Ingat lagi, setiap kali ayah tanya, saya cuma mampu tersenyum dan tukar topik sebab memang saya ni terlalu pandailah. Itu yang setiap kali ayah tanya, tak terjawab. Hehe Ingat juga dulu, esoknya paper geografi, ayah saya ajar saya subjek ini dalam kereta saja sambil kitorang pusing-pusing bandar. Ayah bagi banyak contoh soalan, contoh bab-bab yang selalu keluar dengan kata kunci lah apa yang perlu ingat. Dari situlah saya tahu apa nak baca, apa nak kena ingat dan sebagainya. Alhamdulillah, waktu exam PMR paper geog tu, 80% soalan yang keluar, sama dengan apa yang ayah saya beritahu dan suruh ingat. Lega gila waktu keluar dewan periksa itu. Huu~

Mama saya pula seorang cikgu Bahawa Melayu. Jadi, selalunya nak buat karangan itu, saya selalu tanya mama peribahasa apa yang sesuai nak letak dan sebagainya.  Ada juga saya bertanya tentang soalan paper pemahaman sebab kadang-kadan ayat yang dia bagi itu kelirukan? So, mama bagilah cara macam mana nak detect ayat yang betul dan sebagainya. Huuu~ Kalau nak cerita, memang boleh buat novel lah. Jadi, apa kata cekidaud =,= gambar rajah dibawah :)




Jadi, inilah serba sedikit mengenai cara pembelajaran saya Saya memang tak ada time table sebab kalau ada pun, memang confirm saya tak ikut. Yang penting adalah niat kita, kita belejara untuk apa. Macam saya, saya niat belajar untuk kejayaan diri sendiri, banggakan keluarga dan sebagainy. Jadi, bila kita dah tanam niat ni dalam diri, InshaAllah kita akan buat yang terbaik untuk diri kita :)

Untuk pengetahuan semua, saya bukan lah pelajar yang pandai waktu disekolah menengah ini. Sewaktu di tingkatan 3, saya berada di kelas yang terakhir. Tapi keazaman saya untuk berubah telah membuahkan hasil apabila saya dapat 7A 1B dalam peperiksaan PMR 10'.

Jadi kawan-kawan, jangan kerana kita berada di kelas yang terendah, atau bawah, kita terus berputus asa dan melabel diri kita sebagai seorang yang tiada masa depan dan sebagainya kerana jika kita ingin berubah, segalanya mungkin. Tetapkan pada diri yang kita mahu berubah, kita ingi membanggakan keluarga, InshaAllah tuhan akan mudahkan segala urusan kita. Jangan biar persepsi orang terhadap kita membunuh masa depan kita sendiri. Ingat yang kita sendiri mencorak jalan dan arah masa depan kita, bukan orang lain. Masa hadapan dan segala pilihan ada ditangan kita sendiri :)

Okaylah, sekian sahaja laporan saya untuk hari ini. NajwaLatif melaporkan untuk Najwalatifs.blogspot.com :P

Much love, Wasalam!

   



22 comments:

ceritekite said...

wawa..!! all de best...

aifaroslan said...

wow. entry yg agk pjg .
btw , wawa! good luck .
:)

♥ Nurulz Sabeeha ♥ said...

love it..
curi tips tu nak tampal kat blog saya haha :)

zoe said...

good. jadik contoh untuk bebudak remaja lain sebaya kamu okay!!! keep it up najwa!


u do inspire me to play guitar!!

AIMAN said...

never give up..
main gitar rajin2 lg ok.. heh

yaa san said...

gud luck adek..=)

Bo0lat's Heart said...

All the best!! =)

adibah said...

setiap org de care2 tersndri utk blaja..bg sy yg kat u ni,sblm blaja sy akn lyn game dlu,dh agk lme bru study,,tu pn study xsmpi stgh jam,plg2 15 minit la then lyn game blek n so on..sy jnis yg xbley study straight satu jam,mmg xmsk kalo cm tu..huhuh

pape pn gudluck ek =D

farasakura said...

goodluck dear :)

i like ur voice ..
do visit me k
http://miszfarasakura.blogspot.com/

Wdad RhaffOr said...

thanks..post yg bnyk mmbri semangat pada org laen...

rosa said...

bagus la kamu nii.. tak kedekut ilmu.. cikgu doakan yg terbaik utk kamu... semoga masa depan sentiasa cerah...

♥ LULU ♥ said...

gud luck dear!
hope u do well in ur life k!!

asya areena said...

haha . its ok . awk tigs kan . im frm stf . tau ? btw , u really have a great spirit . lps ni bole ajar i main guitar . do visit me . aisyahareena.blogspot.com

YB Raz said...

saya dulu xde belajarnya kekekeke

Mr. Swift said...

Good luck SPM! :D

Oreo said...

Waaa,thanx 4 sharing kak Najwa

i am PMR candidate 4 this year

kay_are said...

teruskan usaha untuk jadi lebih berjaye k?? gud luck n all the best!!

nuramalinaathman said...

betol tuu wawa..kekadang untung kalau berada di kelas akhir/terendah..
cthnya cm akak..dari year4 smpai form5..dok class 1st..rasa diri dh hebat..pelajaran di abaikan..akhirnya..result spm tak lama lg nielaa yg akan hancuss

Nata Reena said...

Thank you so much for this info, Najwa! I salute you! :D

i'm lala said...

adek , adek ! cara kite samelah , 2x5 aje ..hiihiiihi ! ;D

misznobody said...

tips akak bagi nie bagoz la..thumb up sikit..

rasyid mazter said...

baca buku berlebihan,tapi bila buat ujian...otak ku rasa KOSONG..KOSONG..KO..SONG....heee :)