Thursday, March 31, 2011

Jatuh,

Assalamualaikum...

Hai kawan-kawan yang super awesome :) Kalau menurut topik ni, mesti macam ada orang yang cemas kan? Tidak. Bukan saya jatuh, tapi ini mengenai kejatuhan atau kata nama lain nya adalah gagal. Semua orang dalam dunia ni pernah gagal, tak kira lah dalam pelajaran, persahabatan atau apa saja. Saya sendiri pun pernah mengalaminya :')

Jadi hari ni, saya nak minta kawan-kawan semua share dengan saya mengenai kegagalan yang anda pernah alami dalah hidup dan bagaimana anda bangkit semula dari kegagalan tersebut. Boleh tinggalkan cerita anda di laman komen di bawah :) Kalau nak buat entri mengenai cerita anda pun okay jugak. Apa yang anda perlu buat hanyalah tinggalkan link entry anda dekat komen bawah ni. InshaAllah saya akan datang jenguk dan baca cerita tu :)

Okay, kenapa tiba-tiba bertanya pasal ni? Well, saya dengan kakak tengah cuba-cuba nak buat lagu mengenai hidup yang mana seorang yang gagal dan berdiri kembali demi masa depan sendiri. Kami masing-masing ada cerita mengenai kegagalan dalam hidup, tapi we love to hear about you guys punya story pulak. Mungkin boleh ditambah-tambah dan dijadikan kepada satu lagu yang awesome kan?

Hee. Okay lah, nak tidur. Esok petang akan ke Seremban pula :) Selamat malam dunia. Mimpi indah ya? Much love. Assalamualaikum :)





16 comments:

SiBudakKurus said...

ahahaa..nk cite nie..dulu kat skolah..dr form 1 smpai la form 5, akak asyik dapat sejarah D,E, F..frust n malu kot..PMR pun daptla kesian B..pastu wktu form 5 kt mrsm..mmg malu gile la..dpt sejrah truk effect pointer..mak ayh kne pggil sekolh..pastu ckgu ckp kat mak n ayh, kata akak mesti boleh buat punya..cikgu banyak sangat beri tnjuk ajar..tiap2 hari panggil akak n ajr..pastu dengan semngat nak tnjuk kat mak ayh n ckgu tu, akak dapat A utk sjrh wktu spm..sukeyer tak terkira..konklusinya..pikirkan harapan org len yg dorg bg kt kte pbila kte gagl.mesti kte akn tmbh sgt utk berusaha capaikan segla impian mereka. =)

Eyka said...

cinta eyka yg hancur..2 la zman jatuh eyka..huhu...T.T ni ade la luahan hati eyka..mungkin bg idea utk lagu najwa seterusnya..:)

http://myhurtbubu.blogspot.com/2011/03/ketenangan-hati.html

dan ini..:)
http://myhurtbubu.blogspot.com/2011/03/sakit-kanhuhu.html

hope sudi la singh blog buruk eyka..:)

azrijohan said...

xde stori la pulak..
coz cite2 psl 'failure' ni malas nk igt..hidup msti ceria.keep smiling:)

Muhammad Afiq said...

http://willbecomemillionaire.blogspot.com/

penaberkala said...

U got the talent
just watched ur video on youtube
selamat menulis lagu baru
keep it up your good work
all the best

jatuh bangun adat biasa
jatuh bukan utk buat kita berduka lara
tapi utk kuatkan semangat kita agar bisa bangkit dengan lebih berusaha
org yg tak pernah jatuh adalah
orang yang tak pernah berusaha
untuk bangkit

pink ladies said...

law nk taw akq kne bkak dlu my blog...@http://biarlahpinkyberbicara.blogspot.com/

Hamizah Binti Zulkifli said...

assalammualaikum..hye najwa...

kalau nk citer psl kegagalan jatuh n bangun semula ni mmg byk...actually akak pernah rasa seakan separuh jiwa akak ni pergi..bersama seseorang yg tanpa sedar sebenarnya akak sayang.honestly mse dpt tau die dh 'tiada' tu akak tergamam.tak sangka secepat itu 'dia' pergi meninggalkan semua yg sygkan dia.actually kami berkwn je sbnrnya.sbb die ade gf..akak ade bf..tp kami saling memahami.sehinggalah tanpa sedar ramadhan 2010 die luahkan perasaan die.biarpun hanya melalui telefon.tp on dat time akak xmmpu nak luahkan n balas perasaan cinta n rindu dia tu sbb kononnya akk nk setia dgn bf..tp on 4/10/2011 die 'pergi'utk selama-lamanya..biarpun hanya kenal setuhan lebih..byk bnde kenangan yg dia tinggalkan utk akak..xsfggup rsenye nkt eruskn hidup.sbb bru sedar.yg akak pn cintakan dia..dan akhirnya ahanya dipusara dia akak luahkan cinta n rindu akak..hm..nk tau lebih lnjut about 'him' leh tgk kt blog akak..

link---> http://mieja1101.blogspot.com/2011/03/5-bulan-berlalu.html

Hamizah Binti Zulkifli said...

tp dgn bantuan kwn2 yg bwk akak g pusara arwah...n sokongan kwn2 yg cuba wt akak hepy...xbg akak dduk berseorangan buat akak semakin kuat utk terus bgn dari kesedihan tu..akak semakin kuat utk bgn teruskan hidup...=)

Aizat said...

jika pernah menonton filem Turning 30 dlm filem tue byk memaparkan jatuh bangun seorang wanita bernama Naina..walaupun hny sebuah filem, xmustahil jatuh bangun Naina yang dizahirkan dlm filem itu pernah dirasai oleh kawan2 najwa yg awesome..terlalu byk pahit getir hidup terpaksa dilalui oleh Naina dr segi perhubungan, kerjaya, keluarga dan byk lagi..at last Naina manage to bangkit semula dan teruskan hdp setelah terlalu byk kejatuhan yg dialami..dan Naina menjadikan kisah silam sbg pemacu hidup untuk terus kehadapan...sokongan drpd keluarga dan kawan2 juga membantu Naina utk bergerak..dari merangkak tros berjalan tros berlari menuju impian dan keinginan..semoga filem tersebut dapat memberi sedikit inspirasi.. =)

Dina Amira said...

jatuh..
sy ni xla bijak sgt..
bila masuk u,,sy xminat dgn kos yg sy dpt tu..rase down sgt dgn member2 yg pandai programming..
sy gagal n repeat subjek tu..
tp sy blaja dr kesilapan..
bila sy gagal subjek tu..ayah sy x marah lgsung,tp die bg semangat supaya sy x kecewa..
and at last.. sy boleh bangun balek..n sy boleh buat programming sendiri sekarang.. (:

NAJWAZULKIFLI, said...

tahu tak cerita pasal qiey faneea?? cerita sedih dia dengan arwah boyf dia. migh be u can make song based on her story. serious, sangat sedih! wawa pun menangis masa baca blog yang kawan dia tulis. but post tu dah dipadam. qiey pun dah macam lebih kuat hari ini. but then i found the note that qiey wrote at her fb. ada kat blog aina ni.
n this is its url :
http://nurulainafakhira.blogspot.com/2011/03/ajal-dan-maut-ditangan-tuhan.html

fb qiey : http://www.facebook.com/profile.php?id=100000785102559

harap ini membantu :D

Freaks ! said...

tengokla homeless to Harvard :)

http://freakingweirdostorytotellyeah.blogspot.com/

DJ Faez Carsten said...

urm...haha XD..well nk cite sng jerr...mase saya form 3 nk PMR..believe it or not..pnah dpt smua failed...8F..lolsss....haha XD..tapi time tuh x PMR lagi..hnya sekadar periksa biassaaa jew...then bile mai plak percubaan PMR..improve la skit..skit jewwrr x bnykk...1B6C1D..
perrhhh...dri sjak tuh..aku x pnah berhenti studyyy...ptg malam asyik pgg buku jew...then time PMR..alhamdullilah la dpt jawab smua soalan..tp takod gak result ape y kuar..then tibalah masanya result pmr kuar pda 23NOVENMBER 2010...perrhh..nk amek kertas result smpi rse nk tekencing..lps 2 tgk result akooo..mcm nk pengsannnn...x percya..smua usaha ku berbaloi..ako bersyukur gila..ako dpt PMR 7A 1B..huhu..:)..mau lari satu skola ako dibuatnye...DAN ITULAH CERITA SAYA :))))..hope AKAK bace

Anis Hamid . said...

Dulu UPSR and PMR sangat sukses . Straight A's :)
Waktu SPM for sure kan orang akan target dapat straight A's jugak . Tp tak . I've just got 3As and D for addmath . Tak padan lansung dgn PR 8A tu kan ?
Lepas tu baru rasa betape sedih and frust nye bila gagal . Gagal menggembirakan orang lain dan diri sendri . Buat parents frust . Kene lecture semua benda . Sakittt . Mmg waktu sekolah , pernah ckp . Kalau SPM ni teruk , taknak main main waktu U . Nak tebus balik . And I did it . I've got a Dean List for my first semester . And I hope I can make it this semester too . Kita akan sedar diri bila kita berada di bawah . Jangan terlalu selesa dengan kejayaan yang ada sebab kejyaan takkan kekal selamanya , and gagal tak bermakna kita tak pandai and takkan berjaya .

Best of luck ! :)

diariperjalanan said...
This comment has been removed by the author.
dexgrace said...

agak lama jugak bab br masuk blog najwa :p

tuk kongsikan kat semua.. now i tgh jatuh..

jatuh dr hidup..
dulunya punya kereta, kewangan yang stabil dan kini sumanya telah ditarikbalik~

tapi kejatuhan ini adalah tingkatan baru..
yaitu tingkatan kesedaran bersabar..

insyaAllah suatu hari nanti saya akan kembali~